Wendingen, 1921
Ontwerp voor de Rijksacademie van Beeldende Kunsten aan het van Allebéplein in Amsterdam-Zuid (1918-1921), prijsvraagontwerp motto VI (niet gerealiseerd). B. Bijvoet en J. Duiker. Deze schetsmaquette werd gemaakt van klei.
Wendingen, 1921
Ontwerp voor de Rijksacademie van Beeldende Kunsten aan het van Allebéplein in Amsterdam-Zuid, prijsvraagontwerp motto VI.
B. Bijvoet en J. Duiker. 1918-1921. Maquette, achtergevel, gezicht vanaf de Jan van Goyenkade.
Wendingen, 1921
Ontwerp voor de Rijksacademie van Beeldende Kunsten aan het van Allebéplein in Amsterdam-Zuid, prijsvraagontwerp motto VI. B. Bijvoet en J. Duiker, 1918-1921. Gezicht op de constructie en het glazen dak in de beeldenzaal.
Wendingen, 1921
Ontwerp voor de Rijksacademie van Beeldende Kunsten aan het Van Allebéplein in Amsterdam-Zuid, prijsvraagontwerp motto VI. B. Bijvoet en J. Duiker, 1918-1921. Aula.
part.coll.
Ontwerp Stadionflat met stroken laagbouw, Amsterdam-Zuid (niet gerealiseerd).
B. Bijvoet, E. Beaudouin en M. Lods, ca. 1935-1939. Maquette.
part.coll.
Ontwerp Stadionflat met stroken laagbouw, Amsterdam-Zuid. B. Bijvoet, E. Beaudouin en M. Lods, ca. 1935-1939. Presentatietekening.
De wolkenkrabber werd gesitueerd aan het Amstelkanaal. Pylonen langs de weg symboliseren de gemeentegrens tussen Amsterdam en Amstelveen.
part.coll.
Ontwerp Stadionflat met stroken laagbouw, Amsterdam-Zuid. B. Bijvoet, E. Beaudouin en M. Lods, ca. 1935-1939. Deze schets werd gemaakt door B. Bijvoet.
foto Ronald Zoetbrood
Ontwerp Stadionflat met stroken laagbouw, Amsterdam-Zuid. B. Bijvoet, E. Beaudouin en M. Lods, ca. 1935-1939. Dit presentatie-album werd vervaardigd in Parijs. In Nederland bleef dit werk onbekend.

B.Bijvoet was uiterst bescheiden en zwijgzaam. Bedachtzaam van aard liet hij alles maar zo gaan zoals het ging, althans zo leek het. Op jonge leeftijd voelde Bijvoet zich aangetrokken tot het kunstleven in Parijs. Zijn belangstelling gold niet alleen de nieuwe bouwkunst maar ook de moderne Franse muziek, de schilderkunst en het theater. Zelf speelde Bijvoet piano. Favoriete componisten waren: Jolivet, Poulenc, Wiener, Doucet, Stravinsky en Debussy. Tot op hoge leeftijd speelde de architect pianowerken van Scriabin en Shostakovich. In de beeldende kunst hield hij van de impressionisten, Picasso, Matisse en Yves Klein.

Op architectuurgebied betekent het werk van Bijvoet een subtiele wisselwerking tussen de degelijke, Nederlandse traditie van het Nieuwe Bouwen en allerlei Franse vernieuwingen en experimenten. In Frankrijk waardeerde men de werken van de francofiele, Nederlandse architect in hoge mate. Niemand minder dan Jeanneret, beter bekend als Le Corbusier (1887-1965) zei eens: 'Monsieur Byvoët, votre génie est très grand pour l'Europe'. In het menselijke vlak leek Bijvoet het meest op de Finse architect Alvar Aalto: zwijgzaam, moeilijk sprekend over architectuur en moeilijk benaderbaar.

De kern van de geschiedenis is misschien wel dat toen Bijvoet eenmaal was teruggekeerd naar Nederland, er weinig oog bestond voor de Franse aspecten in het werk. De architect deed zelf geen moeite dit te verduidelijken.

Het zwaartepunt in het werk van Bijvoet lag voornamelijk op het artistieke vlak. Of zoals hij zelf het in de jaren zestig formuleerde: 'In onze tijd is de architect vooral de man van het vak, een zeer gecompliceerd vak inderdaad, dat een grote kennis, een veelzijdige aanleg en een ongewone geschiktheid vereist. Maar dikwijls vergeet men dat hij in de eerste plaats een kunstenaar in zijn vak moet zijn, zoals de ware schilder, beeldhouwer of componist dat ook is in zijn vak.'
foto Ronald Zoetbrood
Het geboortehuis van B. Bijvoet in Amsterdam aan de Kromme Waal. Vlakbij het IJ.
foto Ronald Zoetbrood
Woningen in de wijk Geuzenveld, Aalbersestraat, Ruys de Beerenbrouckstraat, Amsterdam. B. Bijvoet, 1953-1959.
foto Ronald Zoetbrood
Woningen in de wijk Geuzenveld, Aalbersestraat, Ruys de Beerenbrouckstraat, Amsterdam. B. Bijvoet, 1953-1959.
foto Ronald Zoetbrood
Woningen en winkels aan de Huizingalaan, Amsterdam. Winkelcentrum Slotervaart. B. Bijvoet, 1954-1957.
foto Ronald Zoetbrood
Woningen en winkels aan de Huizingalaan, Amsterdam. Winkelcentrum Slotervaart. B. Bijvoet, 1954-1957.
foto Ronald Zoetbrood
Woningen en winkels aan de Huizingalaan, Amsterdam. Winkelcentrum Slotervaart. B. Bijvoet, 1954-1957. Achtergevel.
foto Ronald Zoetbrood
Etagewoningen en laagbouwwoningen, herhalingsbouw Slotervaart, Robert Fruinlaan, Amsterdam. B. Bijvoet, 1954-1957.
foto Ronald Zoetbrood
Flats langs de Van Nijenrodeweg, Amsterdam Buitenveldert. B. Bijvoet, 1957-1959, 1967.
foto Ronald Zoetbrood
Flats langs de Van Nijenrodeweg, Amsterdam Buitenveldert. B. Bijvoet, 1957-1959, 1967. Detail.
foto Ronald Zoetbrood
Ontwerp voor een Operagebouw. Het Muziektheater, Ferdinand Bolstraat, Amsterdam. B. Bijvoet en G.H.M. Holt, 1961-1976.
foto Ronald Zoetbrood
Ontwerp voor een Operagebouw. Het Muziektheater, Ferdinand Bolstraat, Amsterdam. B. Bijvoet en G.H.M. Holt, 1961-1976. Dit is de koperen maquette.
coll. van de architect
Ontwerp voor een Operagebouw. Het Muziektheater, Ferdinand Bolstraat, Amsterdam. B. Bijvoet en G.H.M. Holt, 1961-1976. Aula.
UNITED PHOTOS de BOER
Januari 1977. Het definitieve ontwerp voor de Opera van Amsterdam, inmiddels Muziektheater genoemd, is gereed. Ir. B. Bijvoet (1889-1979)
coll. van de architect
Ontwerp voor een Operagebouw. Het Muziektheater, Ferdinand Bolstraat, Amsterdam.
B. Bijvoet en G.H.M. Holt, 1961-1976. Interieur, 'loggia' in de Salle des pas perdus, bovenfoyer.
Schets van Bijvoet, potlood en pastel op papier.
foto Ronald Zoetbrood
Hotel Okura, Ferdinand Bolstraat, Amsterdam.
B. Bijvoet, G.H.M. Holt, Y. Tanigughi en Y. Shibata, Tokyo, Japan. 1968-1972.
foto Okura Hotel Archives
Hotel Okura, Ferdinand Bolstraat, Amsterdam.
B. Bijvoet, G.H.M. Holt, Y. Tanigughi en Y. Shibata, Tokyo, Japan.
1968-1972. Interieurs: zwembad.
foto Ronald Zoetbrood
Hotel Okura, Ferdinand Bolstraat, Amsterdam.
B. Bijvoet, G.H.M. Holt, Y. Tanigughi en Y. Shibata, Tokyo, Japan.
1968-1972. De zijgevel aan de Jozef Israëlskade en het Amstelkanaal.
part. coll.
Koninklijk Theater Carré, Blauwe Foyer, Amstel, Amsterdam.
B. Bijvoet, G.J. van Delft. 1977-1978.

Op 7 april 1979 kregen B. Bijvoet en G.H.M. Holt van de burgemeester van Amsterdam, W. Polak, te horen dat er een voorstel bestond om het nieuw te bouwen Muziektheater te combineren met de voorgenomen stadhuisbouw op het Waterlooplein. Het bestaande ontwerp voor een theater naast het Hotel Okura aan de Ferdinand Bolstraat kwam te vervallen. De architecten waren verbijsterd en begrepen hoe groot de politieke druk was.

Het schetsvoorstel van het Stadhuis-Muziektheater - genoemd een visioen vanaf de Blauwbrug - was gemaakt door de architect van het Stadhuisplan, de Oostenrijkse architect Wilhelm Holzbauer. Een muziektheater van Holzbauer ging Bijvoet te ver.

Bijvoet, nog vitaal en jong van geest, reageerde furieus zeggende: 'Een Oostenrijker op het Waterlooplein ... dat nooit.' Het ontwerp van Holzbauer werd weggewuifd met de aanmerking dat het gevelontwerp niet eens correspondeerde met de plattegronden. De ontwikkelingen volgden elkaar snel op. De Amsterdamse architect Cees Dam raakte bij de plannen betrokken. Dam maakte in de maand juli een schetsontwerp waarin het haakvormige stadhuis werd gecombineerd met de 'ronde' vorm van het muziektheater. Het beeldbepalende 'gezicht' aan de Amstel kwam langzaam tot stand.

In de maanden september en oktober leverde Bijvoet zijn belangwekkende bijdrage aan het gecompliceerde ontwerpplan. Schijnbaar onvermoeibaar stond hij vrijwel dagelijks achter zijn kleine tekenschot. In deze tijd kwam de zaal met de omringende trappen tot stand.

Eind oktober was het ontwerp voor het Stadhuis-Muziektheater van Amsterdam gereed. Het plan werd gepresenteerd op 26 oktober tijdens een expositie in het voormalige Girokantoor aan het Singel. B. Bijvoet, toen 89 jaar oud, verscheen bij die gelegenheid voor het laatst in het openbaar.

In de maand november werd Bijvoet ziek. Hij gaf op 24 november aan Cees Dam definitief de volmacht om het Stadhuis-Muziektheater te realiseren.

Op 27 december 1979 overleed de negentigjarige ir. B. Bijvoet in zijn woonplaats Haarlem.

foto Ronald Zoetbrood
Stadhuis - Muziektheater, Amstel, Amsterdam. Samenwerkende architectenbureaus Holzbauer, Dam, Bijvoet en Holt. Cees Dam en Wilhelm Holzbauer, 1979-1988. Gezicht vanaf de Blauwbrug.
foto Ronald Zoetbrood
Stadhuis - Muziektheater, Amstel, Amsterdam. Samenwerkende architectenbureaus Holzbauer, Dam, Bijvoet en Holt. Cees Dam en Wilhelm Holzbauer, 1979-1988. Stadhuis.
foto Ronald Zoetbrood
Stadhuis - Muziektheater, Amstel, Amsterdam. Samenwerkende architectenbureaus Holzbauer, Dam, Bijvoet en Holt. Cees Dam en Wilhelm Holzbauer, 1979-1988. Muziektheater.